'Iggelhöjda' Tillbaka Också 'Iggelhöjda'
MINERAL TRÄDGÅRD SLÄKTFORSKNING NUTID

Om du forskar i Gåsborn(S) och närmar dig tidigt 1700-tal så kan denna lathund över födslar 1695 till 1733 kanske vara till hjälp. Avskriften är uppställd på byar/orter och med alla födslar familjevis. Det finns en del tveksamheter när det gäller familjebildningar, och allt skall naturligtvis kontrolleras i källan och följas upp.


Huslämning på Igelhöjden, Gåsborn

Husförhörslängderna i Gåsborn är under några årtionden på 1800-talet ostrukturerade och saknar by/orts-indelning. Här finner du en komplett sammanställning av alla boende i Gåsborns församling under tiden 1861-1865. Jag reserverar mig för eventuella fel i avskriften, men hänvisningen till originalhandlingarna är riktig.


Födde Gåsborn
C:1 1695-1733

Husförhör Gåsborn
A:I 13 1861-1865




Det var någon, och det kan kvitta vem, som tyckte att "backspegel har jag ingen, för jag skall inte åt det hållet". Jag har större respekt för historiker och bilskolelärare och har tittat i backspegeln de senaste åren. Inte för att jag skall åt det hållet, nåja kanske ändå, men jag tycker att tillbakablicken hjälper mig att förstå ett och annat.

Vilka de gamla hädangångna var har inte känts som det mest angelägna att fundera på, jag har alltid haft nog med mig själv. Men för några år sedan hade jag turen att träffa en släktforskare. Förutom att han (Hej Bengt) var en generös människa så hade han bra kontroll på mina förfäder.

Dessa förfäder på min mors sida hade namn som: Fischer, Skotte, Finne, Muhoinen, Puuroinen, Sarve, Kempainen, Lång-Kristoffer, Siikainen, Karttuinen, Räisäinen, Kock, Nikarainen, Sormuinen, Pasainen, Pundan, Kropp, Körning osv. Jag hoppas att några ler igenkännande, ni får gärna höra av er.


  • Det enda problemet med släktforskning är att det tar tid, mycket tid, och så måste man vara tålmodig, envis och noggrann.

  • Det bästa med forskningen är själva problemlösandet, man lägger bitar i ett gigantiskt historiepussel. Aldrig blir det färdigt och hela tiden får man överraskningar.

    Till min glädje kunde jag till exempel konstatera att jag var 9-männing med min svärmor, och hon var en ovanligt fin människa.


  • Lisa Maria Jansdotter f. 1854 i St. Tomsjön & Nils Johan Nilsson f. 1860 i Lidbackarna, Hällefors




    Om man försöker följa upp en person i HF: Gåsborn A:I 14 1866-1871 kan man stöta på problem, om man inte har noterat handändringen av sidnummer på sidorna mellan 178 och 277. I praktiken får man lägga till 10 sidor på hänvisningarna som finns inom det intervallet i längden.


    Husförhör Gåsborn
    A:I 14 1866-1871


    Hör av dig om du vill ha en sökbar förteckning. Respektive avskrift omfattar 300-350 sidor och ca 2000 personer som levde i Gåsborns församling under tiden 1861-1871. Du har säkert upptäckt att det finns fel i originallängderna som gör forskningen tung, men här är i varje fall en handfull felaktigheter rättade och numreringen stämmer nästan fullt ut med Genline.








    Klantverksarvet

    Per gjorde korgen


    ...och Ulla mattan


    ...fler korgar


    ...en matta till


    ...och några knivar
    Tänk om alla gjorde så här med sina gamla foton,
    det skulle underlätta för oss som inte var på plats.








    Släktforskarlänkar

    Rötter

    Genline

    Finntorparna i Mången
    Morfar August Walfrid Nybergs anor
    från Hällefors, Gåsborn & Rämmen.